"Ik wil weer ervaren hoe het is om echt verschil te kunnen maken"


Dat is iets wat deelnemers aan de leergang vaak zeggen als we vragen naar de verwachtingen. En achteraf beamen ze: met Medisch Leiderschap kan je inderdaad  het verschil maken!
Medisch Leiderschap draait om bewustwording van de mens áchter de dokter, om inzicht in het systeem én de wisselwerking tussen die twee. Medisch Leiderschap gaat over leiding nemen over jezelf, niet persé over leiding geven. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor de zorg op een manier die bij jou past!


Als lezer van Geniet willen we je kennis laten maken met Medisch Leiderschap:

  • Een lezersaanbieding voor de leergang Medisch Leiderschap
  • Een blog over medisch leiderschap: Als zuchten niet helpt...
  • Een korte inspiratie
  • En leestips


Wij nemen in de leergang Medisch Leiderschap de tijd, in een periode van 4 maanden, om je meer in verbinding te brengen met jezelf, met je waarden, je sterktes en je verlangens. We geven je inzicht in hoe je je verlangen tot waarheid kan maken, doordat je op een andere manier gaat samenwerken. En we leren je door een andere bril naar organisaties en verandering te kijken. Aan het eind van de leergang heb je voor jezelf helder waar jij het verschil wil maken en heb je handvatten gekregen om dit daadwerkelijk te doen!
We gebruiken moderne trainingstechnieken; ervaringsgericht leren. Ook maken we in deze leergang gebruik van de natuur in de prachtige omgeving van Kaap Doorn.
In deze 4 maanden zijn er 6 gezamenlijke nascholingsdagen. Deelnemers inspireren elkaar via conference calls. Individuele coaching ondersteunt jouw individuele proces. Door deze combinatie van leermiddelen zien we dat er bij de deelnemers blijvende verandering ontstaat. En bij dit alles krijg je 36 accreditatiepunten.
De leergang wordt gegeven door twee artsen, die vanuit intrinsiek verlangen de zorg willen verbeteren. Beiden hebben jarenlange ervaring met coachen en trainen van artsen.

Wil je de informatie over de leergang rustig nalezen?

Download hier de brochure


Als lezer van Geniet ontvang je €150 korting bij inschrijving!

 Deze korting is geldig bij inschrijving t/m 31 december 2019, voor de leergangen van 2020 (de data voor najaar komen binnenkort online). 
Korting geldt niet in combinatie met andere aanbiedingen.

Schrijf je in met kortingscode: GenietAls zuchten niet helpt, wat doe je dan? 

Tijdens een intervisiebijeenkomst met een groep huisartsen vertelde één van de huisartsen dat zij meedeed aan een pilot met betrekking tot elektronische inzage door patiënten in eigen dossier, wat in juli 2020 wettelijk verplicht zal zijn.

Dit onderwerp gaf veel zuchten van de aanwezige huisartsen en opmerkingen als: “De patiënten zullen niet weten wat ze met de informatie aanmoeten” en “ en dan moeten wij weer heel veel tijd besteden aan het uitleggen” en “moeten wij dan minder informatie op gaan schrijven omdat de patiënt het anders niet aankan?” en zo ging dat even door.


Wat is er zo fijn aan zuchten?

  • We zijn er als arts heel goed in! Met alle veranderingen die ons steeds ‘door het systeem’ en ‘door de omgeving’ opgelegd worden. Kortom: met alle eisen die aan ons worden gesteld.
  • Zuchten en klagen is soms heel lekker, omdat het lucht geeft.
  • Het schept een band met medezuchters en -klagers.
  • We voelen ons hierdoor gezien en gehoord.

Herken je dit?

Behalve dat zuchten fijn is, heeft het echter ook een keerzijde...
Om te weten wat dat is, lees hier verder.


 
De belangrijkste dingen in het leven.

Een professor stond voor de klas. Hij pakte een vaas en vulde deze met stenen. Hij vroeg zijn studenten of de vaas vol was, zij vonden van wel. Toen deed hij er kiezelsteentjes bij. Deze vielen in de lege ruimtes tussen de grotere stenen. Weer vroeg hij aan de studenten of de vaas vol was en ze knikten allemaal. Vervolgens liet de professor zand in de vaas stromen. Dit vulde ook de laatste lege ruimtes op. Opnieuw vroeg hij of de vaas vol was. De studenten waren het er allemaal over eens. Nu was de vaas toch echt vol!
'Wel', zei de professor, 'deze vaas staat symbool voor jullie leven. De stenen zijn de belangrijkste zaken in je leven en zijn bepalend voor je geluk. De kiezelsteentjes zijn de andere dingen die er toe doen. De rest is slechts zand.
Als je de vaas niet eerst met grote stenen vult krijg je die er later nooit meer bij'.
Wat zijn de grote stenen in jouw leven?Op de leestafel"Wat verbeeldt die Baas zich wel, dat hij denkt te weten hoe dokters beter kunnen worden! Hij is zelf geen dokter en heeft ook geen medische opleiding genoten. Kom op zeg"
Zo begint de verantwoording van Laurens Baas. Toch schreef hij een zeer inzichtelijk boek, met veel praktische tips. Ook dit boek gaat over jezelf beter kennen, jezelf beter organiseren en je omgeving beter begrijpen. Hierdoor zal samenwerking beter gaan en blijf je bevlogen.
Over vitaliteit, veiligheid en verbinding.
In dit boek geeft hij woorden aan zijn decennia lange ervaring in het begeleiden van artsen.
Dit boek biedt een perspectief op leiderschap, waarin de beste theorien en onderzoek in de velden van leiderschap, organisatie ontwikkeling en psyschologie van de afgelopen halve eeuw samen worden gebracht.
Om leiderschap te ontwikkelen voor iedereen in welke positie ook. Handvatten voor leiderschap met moed, compassie, competentie, bewustzijn en wijsheid, vanuit systeemdenken en een holistische mind-set.
Er wordt een duidelijke link gemaakt tussen effectiviteit van leiderschap en bedrijfsresultaten.
Het boek biedt als start een ‘self-assessment’, wat de basis kan zijn van jouw individuele leiderschapstransformatie.
Test jouw medisch leiderschap

Feedback over de site? Geef ons feedback!