"Ik begrijp nu dat leiderschap ook kan betekenen dat je bewust naar de achtergrond gaat"


Zoals huisarts Eva aangeeft in het interview in Geniet betekent Medisch Leiderschap helemaal niet dat je altijd op de voorgrond staat. Soms kan het een betere optie zijn om vanuit de achtergrond, meer coachend en dienend, invloed uit te oefenen. Als deelnemers van de leergang Medisch Leiderschap dit ervaren is dat voor sommigen een opluchting. Ook zonder persé in de schijnwerpers te staan kan je dus invloed uitoefenen! Deze gedachte werkt heel motiverend. Aan het einde van de leergang weet iedereen van zichzelf wat de persoonlijke voorkeur en kracht is in de verschillende vormen van Leiderschap. Zodat je kan kiezen in welke situatie welke rol jou het beste past. 

Op deze manier ingevuld, kan iedere arts vanuit Medisch Leiderschap handelen, waardoor je op individuele wijze invloed hebt op de zorg. Dan wordt het werk ook leuker en lichter!


Als lezer van Geniet willen we je kennis laten maken met Medisch Leiderschap:

  • Een lezersaanbieding voor de leergang Medisch Leiderschap
  • Een blog over medisch leiderschap: De 'R' zit in de maand: rust, ritme & reflectie
  • Een korte inspiratie
  • Een leestip

Wij nemen in de leergang Medisch Leiderschap de tijd, in een periode van 4 maanden, om je meer in verbinding te brengen met jezelf, met je waarden, je sterktes en je verlangens. We geven je inzicht in hoe je je verlangen tot waarheid kan maken, doordat je op een andere manier gaat samenwerken. En we leren je door een andere bril naar organisaties en verandering te kijken. Aan het eind van de leergang heb je voor jezelf helder waar jij het verschil wil maken en heb je handvatten gekregen om dit daadwerkelijk te doen!
We gebruiken moderne trainingstechnieken; ervaringsgericht leren. Ook maken we in deze leergang gebruik van de natuur in de prachtige omgeving van Kaap Doorn.
In deze 4 maanden zijn er 6 gezamenlijke nascholingsdagen. Deelnemers inspireren elkaar via conference calls. Individuele coaching ondersteunt jouw individuele proces. Door deze combinatie van leermiddelen zien we dat er bij de deelnemers blijvende verandering ontstaat. En bij dit alles krijg je 36 accreditatiepunten.
De leergang wordt gegeven door twee artsen, die vanuit intrinsiek verlangen de zorg willen verbeteren. Beiden hebben jarenlange ervaring met coachen en trainen van artsen.

Wil je de informatie over de leergang rustig nalezen?

Download hier de brochure


Als lezer van Geniet ontvang je €150 korting bij inschrijving!

 Deze korting is geldig bij inschrijving t/m 31 januari 2020, voor de leergangen van 2020. 
Korting geldt niet in combinatie met andere aanbiedingen.

Schrijf je in met kortingscode: Geniet


De 'R' zit in de maand: rust, ritme & reflectie.

Hoe zou het zijn, als we ons in ons Leiderschap nog meer zouden laten inspireren door de natuur?

De natuur is zich langzaam aan het klaar maken voor de winter. De dagen worden korter. De bomen en bloemen bloeien niet meer uitbundig. Ze maken zich klaar om helemaal tot rust te komen in de winter, zodat ze daarna in de lente weer met volle kracht en enthousiasme kunnen gaan bloeien.

En wat doen wij in deze periode? Vaak is dit de drukste periode van het jaar. We draven van afspraak naar afspraak. Voor werk en in ons privéleven. In het donker komen we aan op de praktijk of in het ziekenhuis en in het donker gaan we weer naar huis.

Lees hier verder hoe je deze donkere dagen kan gebruiken in jouw voordeel! Inspiratie: Het menu voor een gezonde geest!

Vanuit de neurowetenschappen dit menu voor een gezonde, creatieve en productieve geest:
Slaap tijd. Herstelt lichaam en geest en consolideert ons geheugen. We blijken gemiddeld 8 uur slaap nodig te hebben met individuele variatie van 4-12 u per nacht.
Speel-tijd. Het plezier door spelen blijkt van belang te zijn voor creativiteit en geheugen. Bovendien is het een natuurlijke, leuke manier om te experimenteren met sociaal gedrag.
Stilstand-tijd. (="down-time") Een tijd van inactiviteit of iets doen zonder een vastgesteld doel. Deze momenten zorgen voor integratie van diverse elementen in onze hersenen wat vaak nieuwe inzichten oplevert.
Reflectietijd. (="time-in") Een bewuste, gerichte aandacht op het innerlijke leven van ons zelf in het hier en nu.
Relatietijd. Sociaal kontakt is een basisbehoefte voor de mens. Het uitwisselen van emoties en gedachten.
Fysieke tijd. Regelmatige fysieke activiteit blijkt een positief effect te hebben op het funktioneren van de hersenen, op cognitieve functies, en op de plasticiteit van het brein.
Focus tijd. Bewuste, expliciete aandacht voor één taak, die leidt tot iets afmaken of volbrengen. Dit staat tegenover multi-tasken.

Welke van deze 7 componenten hebben in jouw leven meer aandacht nodig? Wil je meer weten: Menu voor een gezonde geest!Leestip!

Een boek over 5 dimensies van leiderschap. Waarbij leiderschap niet gebonden is aan een rol. 

Dit boek geeft een andere kijk op leiderschap dan de traditionele top-down invulling en past dus in moderne leiderschapsontwikkelingen. In leiderschap staan gaat over verantwoordelijkheid nemen. Dit kan je altijd doen, los van de functie die je hebt of je plaats aan de onderhandeltafel. Dit model beschrijft 5 dimensies waar vanuit je leiderschap kunt tonen. Met praktische handvatten hoe dit in de dagelijkse werkelijkheid toe te passen.

Leiderschap is een keuze en het begint met iemands’ bereidheid en bevlogenheid om verantwoordelijkheid te nemen voor wat er in zijn/haar wereld gebeurt. We hebben allemaal invloed. Bewust of onbewust. Hoe meer je bewust kiest op wat voor manier je invloed wilt hebben, hoe meer constructieve impact je zult hebben. Dit boek helpt je daarbij.
Lees hier welke rol jou het beste past
Test jouw medisch leiderschap

Feedback over de site? Geef ons feedback!