Leergang Medisch leiderschap

Medisch Leiderschap is kiezen voor persoonlijke groei. Deze unieke nascholing heeft als doel persoonlijke groei te faciliteren, visie te ontwikkelen en te leren welke competenties in te zetten om concrete verandering in gang te zetten in de zorg. In deze nascholing kom jij erachter wat voor jou echt belangrijk is en krijg je handvatten dit in de praktijk te brengen. Deze nascholing sluit altijd aan bij wat jij nodig hebt om je verder te ontwikkelen. De individuele coaching ondersteunt dit doel en wordt door deelnemers als zeer waardevol ervaren. De kunst is om de eigen invloedsfeer bewuster in te zetten en te vergroten in relatie tot de patiënt en daarbuiten. Hierdoor kan de kwaliteit en de beleving van de zorg sterk verbeteren: voor de patiënt, voor jezelf en voor de maatschappij. Medisch Leiderschap wordt hiermee door iedere arts individueel ingevuld en is niet alleen voorbehouden aan managers en/of bestuurders.

De leergang Medisch Leiderschap zorgt ervoor dat je

  • …weet wat echt belangrijk voor je is
  • …weet waar je kracht zit en hoe je dit kan gebruiken
  • …verbinding maakt met je diepe drijfveren
  • …weet hoe je beter kan samenwerken
  • …je boodschap beter kan overbrengen
  • …meer invloed kan uitoefenen
  • …een transformatie doormaakt naar leiderschap

Dg 1 & 2 Persoonlijk leiderschap

Na uitgebreide kennismaking met elkaar, ga je op zoek naar wat voor jou echt belangrijk is, waar je kracht zit en wat je verlangen is.

Je merkt dat je na deze 2 dagen al veel meer vanuit jezelf kan handelen, je je sterker voelt en dat je daarmee meer invloed hebt.


Dag 3 Samenwerken

Op dag 3 krijg je nieuwe inzichten in samenwerken; over jezelf en over je team. Je gaat aan de slag met je eigen aannames en overtuigingen. Je gaat ervaren wat dit betekent voor jouw plek binnen je team en de gezondheidszorg.

Na dag 3 zal je merken dat je anders naar samenwerken kijkt. Ook jouw eigen aandeel binnen samenwerkingen gaat veranderen. Je zal ervaren dat vanuit verbinding je impact zal toenemen.


Dag 4 Organisatie en verandering

In de ochtend staan we uitgebreid stil bij verschillende soorten organisaties. Wat maakt dat organisaties zijn zoals ze zijn? Waarom functioneert het op een bepaalde manier? Hoe is jouw team opgebouwd? Krijg inzicht in verschillende organisatiewaarden en leer deze te overbruggen. Hoe verbind je mensen met verschillende waardensystemen? Wat is er nodig als je cultuur wilt veranderen?

’s Middags nemen we je mee in moderne verandertechnieken. Hoe kan het anders dan het schrijven van een businessplan? Welke stappen zijn er dan?

Na dag 4 kijk je met andere ogen naar je organisatie. Je ziet wat de diepere laag is onder je team, wat jullie verbindt en wat jullie verschillend maakt. Deze kennis en ervaring kan je inzetten om meer mensen echt te bereiken. Je blijft gevoel houden met wat er leeft, waardoor je in staat bent meer mensen met je mee te nemen in je gewenste richting.


Dag 5 & 6

Hier vind integratie plaats. Je ervaart verschillende manieren van leiderschap en ontdekt welke manier het beste bij jouw natuur past.

Je gaat staan voor wat je echt belangrijk vindt.
Je houdt een voordracht over jouw weg naar Medisch Leiderschap en wat je in de zorg wilt neerzetten.

Aan het eind van de leergang Medisch Leiderschap weet je wat je visie is, waar je jouw focus op legt en kan je jezelf inzetten om dit te bereiken.


In de tussentijd

Tussen elk blok: 1x individuele coaching, 1x conference call met groep. 

Wekelijkse huiswerkopdrachten en voorbereidend leeswerk.

Geschatte tijdbesteding per week 2 uur. 

De leergang bestaat uit zes dagen verdeeld over vier maanden. In combinatie met 3x individuele coaching en conference calls met de groep.

Voor wie:
Alle artsen: huisartsen, medisch specialisten, arts-ouderengeneeskunde etc.

Locatie:
Conferentiecentrum Kaap Doorn, Doorn.

Door wie:
Moniek de Boer (gynaecoloog, coach, trainer) en Angelique van Dam (huisarts np, coach, trainer).

Tijd:
10.00-18.00 u.
Dag 1 en 2 is inclusief een overnachting. Dag 2 is van 9.00- 17.00 u.

Accreditatie:
36 punten

Data eerstvolgende nascholingen:

Start maart 2020: 10 & 11 maart 2020, 9 april 2020, 14 mei 2020 en 18 & 19 juni 2020

Kosten (incl. overnachting tussen dag 1 en 2, Btw vrij):
€3000 voor LHV leden. Voor niet-LHV leden €3500. VNVA leden krijgen €300 korting.

"In een relatief korte tijd vergroot je op een bijzondere manier je persoonlijke effectiviteit. Bijzonder in die zin dat er geen sprake is van trucjes of zo, maar dat je nu meer vanuit jezelf, vanuit je eigen kracht, eigen waarden en eigen ZIN anderen benadert, waarbij het open staan voor de ander maakt dat verbinding makkelijker is en je gezamenlijke waarden maken dat je doelen samen makkelijker bereikt." 

"Tijdens deze nascholing ga je letterlijk op reis; van je eigen (binnen-) wereld naar de wereld van de mensen om je heen (en jouw positie hierin) en vervolgens naar de wereld van de patiëntenzorg. Door deze werelden op één lijn te krijgen word je meer één persoon en voelt alles wat je doet op een dag opeens een stuk logischer!"

"Een intensieve cursus voor de persoon als leider en de ontwikkeling daarvan, niet 'zweverig', maar direct toepasbaar. Ik heb geleerd waar mijn persoonlijke krachten liggen, hoe verschillend krachten en drijfveren van anderen kunnen zijn. Je persoon goed kennen om vanwaaruit verder te gaan. De relatie met de praktijk was voor mij heel zichtbaar. Een heel afwisselend en intensief programma. Ik heb inzicht gekregen in organisatiestructuren / veranderingen en hoe je je krachten daarbij kan gebruiken."

"Het ondersteunt in hoge mate het proces dat elke arts in de loopbaan tegen komt."

"De begeleiding was veilig, heel prettig, kundig en humorvol."

"Ik zou deze leergang aanbevelen omdat het mijn blik op de gezondheidszorg heeft verbreed en dat ik me nu steviger positioneer."

"Deze leergang is anders dan andere cursussen door de betrokkenheid, bevlogenheid en kundigheid van Angelique en Moniek, het leren vanuit beleving en de verdeling tussen actieve stukken en theorie."

"Deze leergang heeft mij en de groep verder geholpen in het ontplooien van onze individuele leiderschapskwaliteiten."

"Ik zie nu duidelijk het belang van persoonlijke ontwikkeling als basis voor mijn bestuurlijke activiteiten."

Hieronder staan de aankomende nascholingen waar u zich voor kunt inschrijven.

Leergang Medisch Leiderschap maart 2020

  • Startdatum training: 10 maart 2020
  • Locatie: Kaap Doorn, Doorn
  • Kosten: €3000 voor LHV leden. Voor niet-LHV leden €3500. VNVA leden en aios krijgen €300 korting.

Inschrijven Leergang Medisch Leiderschap maart 2020

Ontvang een brochure in pdf-formaat