Anatomy of peace

Anatomy of peace - een 'Kerstboek'

"A solution to the inner war solves the outer war as well". 

Dit boek laat eerst duidelijk zien, wat de impact is van onze innerlijke oorlog op hoe we de buitenwereld tegemoet treden. Dan is er geen ruimte voor dromen. Niet voor onszelf en zeker niet in verbinding met anderen.

Daarna geeft het boek handvatten om zelf je innerlijke vrede te bewerkstelligen. In de periode van kerstmis heel passend en natuurlijk altíj́d actueel. Het wordt verteld aan de hand van een verhaal over een Palestijnse jongen en een Israëlische jongen, die vanuit vele generaties lijden elkaar als aartsvijanden benaderen. Zij zijn uiteindelijk in staat om elkaar tegemoet te treden met een 'open hart', of zoals in het boek wordt gezegd: 'a heart at peace'.

Ons innerlijke perspectief bepaalt ons:

  • beeld van onszelf, 
  • beeld van anderen
  • onze gevoelens én
  • ons beeld van de hele wereld

Wanneer ons innerlijke perspectief vol oordeel is, over onszelf, de ander of de wereld, dan bepaalt dat onze gevoelens, die dan weer dat perspectief versterken. Dat geeft een vicieuze cirkel. Dit geeft het gevoel van een 'gesloten hart' - 'a heart at war'. 

Wanneer we ons innerlijke perspectief kunnen ombuigen naar een 'open hart' - 'a heart at peace', dan kunnen we nieuwsgierig zijn en het goede in de ander zien. Dan wordt ook de emotionele beleving anders en creeren we een positieve spiraal vanuit verbinding. 

In de 'vredes pyramide', die de focus heeft op wat er goed kan gaan, bevinden zich:

- Uitleggen en communiceren
- Luisteren en van elkaar leren
- De relatie willen opbouwen

De essentie van het boek is, dat je ALTIJD kunt kiezen. Je kan kiezen vanuit welk perspectief je komt. En dat jij daarmee de omstandigheden verschillend zal interpreteren en ervaren.

Als we onze 'innerlijke oorlog' naar vrede om kunnen buigen, dan is er weer ruimte om te dromen! Vanuit je 'heart at peace' kunnen je dromen grootser worden!

Anatomy of peace, resolving the heart of conflict - Arbinger Institute