Behoud je veerkracht

Deze zomer was een andere zomer. Veel vaker vakantie in eigen land en misschien wel in je eigen tuin. En dat in aansluiting op een periode dat je veel vanuit huis aan het werk was. Dus dat vraagt extra omschakeling; van thuiswerken naar thuisvakantie. En nu weer terug…
We hopen dat je toch de kans hebt gehad heerlijk bij te komen. En natuurlijk heb je de rotsvaste overtuiging dat je vanaf nu beter voor jezelf zal zorgen, want je voelt je nu zo goed, dit wil je niet meer kwijtraken. Toch?
COVID 19 ligt nog niet achter ons en mogelijk gaan we een tweede golf meemaken. Dus ook het najaar zal waarschijnlijk anders zijn. De vorige golf is ons overkomen, maar hoe kan je nu vanuit Medisch Leiderschap jezelf voorbereiden op de volgende golf en je veerkracht behouden? En je zo goed blijven voelen als nu?

Daarin zijn 3 dingen belangrijk:

  • Weet hoe jij je fysiek het beste voelt en weet hoe je het snelst herstelt en pas dit toe!
  • Weet hoe jij het beste je emoties kan reguleren en pas dit toe!
  • Weet welke waarden voor jou echt belangrijk zijn en waar je kracht ligt en pas dit toe!

En we weten dat we hiermee in herhaling vallen. En toch kan het niet vaak genoeg gezegd. Want hoe vaak pas jij deze 3 stappen toe?

  • Fysieke veerkracht

Bij fysieke veerkracht gaat het echt om je lijf. Schwartz heeft laten zien dat goede voeding, beweging, slapen en regelmatig rust van essentieel belang zijn in het herstellen van je lichaam. Daarmee zijn ze dus heel belangrijk voor je algehele veerkracht. Een uitgerust en goed verzorgd lichaam helpt je beter in balans te blijven. Balans ondersteunt je weer in emotieregulatie. Wat weet jij van jezelf dat je nodig hebt? Wat werkt voor jou? Welke intentie ga je hierover uitspreken/ opschrijven/ in je telefoon zetten?

  • Emotieregulatie

Hoe je omgaat met je emoties bepaalt een groot deel van je veerkracht. Als je gaat malen zit iets je in de weg. Wat helpt? Zoals boven beschreven helpt het versterken van je fysieke veerkracht je in je emotieregulatie. Uitgeslapen kan je dat overvolle spreekuur, of de slecht nieuwsgesprekken beter volhouden en verwerken. Daarnaast zijn er nog andere technieken; deel je emoties of zorgen met iemand die goed kan luisteren. Dan wordt het minder. Bovendien is sociaal contact goed voor je veerkracht. Of doe een perspectief wisseling: hoe kijk jij over 10 jaar hierop terug? Als je door de bril van de ander of de situatie kijkt, wat zie je dan? Of welk advies zou je 80 jarige tante/ oom/ oma/ opa geven als je het zou vragen? Een andere manier is kijken naar het verlangen wat onder de emotie zit. Welke stem in jou wordt niet gehoord? In het moment kan een korte ademhalings- of mindfulness oefening je helpen. Je kan het hier proberen. Welke van deze suggesties werkt voor jou?

  • Waarden en kracht laten leven.

Weet jij welke waarden voor jou echt belangrijk zijn? Leven vanuit jouw belangrijkste waarden maakt je steviger, zorgen voor meer positiviteit en vergroten je plezier en je zelfvertrouwen. Dat zorgt direct voor meer veerkracht. Waarden hebben ook een relatie met zingeving. Dus af en toe stilstaan bij je waarden en onderzoeken of je nog congruent leeft met je waarden geeft je een goede basis voor je veerkracht. Datzelfde geldt voor je kracht. Weet jij waar je talent ligt? Werken vanuit dit talent bevordert ook je plezier en je veerkracht. En welke kracht kan jij inzetten om je veerkracht te vergroten?

Je leert zwemmen, zodat je, als het echt nodig is, jezelf kan redden. En een marathon leer je ook niet door ineens 42 km te rennen, daar gaat training aan vooraf. En zo is het ook met het trainen van je veerkracht. In goede tijden moet jij uitvinden wat voor jou het beste werkt en er een gewoonte van maken. Zodanig dat jij het zonder drempels in kan zetten als je het nodig hebt. Dus start morgen! Of nee…, vandaag!

Een mooie oefening is het veerkrachtrecept zoals beschreven in het boek van Matthijs Steeneveld:

  • Wat zijn jouw signalen voor tegenslag, spanning of stress?
  • Wat heb je nodig in deze situaties?
  • Wat kan je zelf doen?
  • Wat is je eerste stap hierin?


We wensen je veel veerkracht!