De reset knop

Net als in topsport is veerkracht essentieel voor Medisch Leiderschap!


In topsport moet je je heel snel herstellen na het maken van een fout. De windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft daar een goede methode voor, die hij de 'resetknop' noemt.

Ook voor Medisch Leiderschap is het van belang, dat je snel kan herstellen na het maken van een fout of bij het veranderen van de omstandigheden. Hoe sneller je kan ‘resetten’, hoe sneller je weer creatief kan zijn en bedenken wat er nu nodig is. Dat maakt je veerkrachtig als leider.

In het AD op 3 maart 2020 heeft Rik Spekenbrink een interview met Mark, de vader van Dorian. Hierin legt Mark de methode uit:

'Door te blijven vernieuwen en professionaliseren hield Dorian het leuk voor zichzelf, en bleven er uitdagingen. Vader Mark herinnert zich zo’n innovatie: ,,Ik heb een heel goede kijker, kon hem een kilometer verderop zien varen. Het was bij Brest, ik zie hem ineens stilstaan en op zijn neus drukken. Wat bleek: hij had iets nieuws: een resetknop, denkbeeldig op zijn neus. Een soort meditatieve handeling, het werkte echt. Na de reset keek hij eens om zich heen, schatte de situatie waarin hij zat opnieuw in en maakte een plan.”

Gebruiken van de reset knop verhoogt je veerkracht. Probeer het maar eens: om echt met je hand op je neus te drukken en er bijvoorbeeld een hard piepgeluid bij te maken. Je zal zien, dat dat meteen effect heeft. Vooral als je je dan die grote glimlach van Dorian van Rijsselberge erbij voorstelt.