Even stilstaan is een hele vooruitgang

Misschien is de invloed van deze pandemie op jouw leven niet groot, misschien heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden of heb je nog geen tijd gehad erbij stil te staan.

Uit de reeks webinars die wij de afgelopen maanden hebben gegeven bleek dat veel artsen behoefte hebben aan stilstaan bij zichzelf en bij de wereld. Om vanuit daar op een bewuste manier weer verder te gaan. Ons Leiderschapskompas voor artsen kan je hierin ondersteunen. je hierbij helpen.

Veranderen vanuit een verlangen
In ons model wordt uitgegaan van een verlangen. Verlangen ligt immers aan de basis van elke verandering. Wat heb jij gemerkt in deze tijd? Waar gaat jouw verlangen over? Waar wil je meer van in je leven of je werk?

De kern van het kompas
In leiderschap is het van wezenlijk belang dat je goed voor jezelf zorgt. Daarom is dat de eerste schil om jou als arts heen. Hoe staat het op dit moment met je zelfzorg? Op fysiek, emotioneel, intellectueel en zingevingsniveau. Juist in een crisissituatie schiet zelfzorg er makkelijk bij in.

9 fundamenten
In totaal bestaat dit model uit negen fundamenten. Veel onderzoek uit leiderschapsliteratuur laat zien dat elk van deze fundamenten van belang is om richting te geven aan je verlangen en om deze te realiseren. Deze negen fundamenten gaan over jouw unieke zelf (1), je ontwikkeling (2) en je verbinding met anderen en het grotere geheel (3).

  • Jouw unieke zelf: waarden, reflectie & zingeving.
  • Je ontwikkeling: sterktes, groei & heelheid.
  • Jij en het groter geheel: verbinden, autonomie & visie.


Doe de zelftest ‘jouw Medisch Leiderschap’
Bij het model hebben wij een zelftest ontwikkeld. Wanneer je de test invult, krijg je bij elk fundament 2 vragen: Wat weet ik? en Wat leef ik? Neem er de tijd voor om bij elk fundament je af te vragen wat je er precies van weet en hoe het nu in je leven tot uiting komt.

Door deze crisis kan er in elk van deze fundamenten iets veranderd zijn. Wanneer je je daar bewust van bent, wordt het duidelijker wat je in kan zetten om verandering in gang te zetten, of om te behouden wat je niet kwijt wilt.

Wil jij ook (meer) stilstaan en ontdekken wat voor jou echt belangrijk is en handvatten hoe vooruit te gaan? 
Lees dan meer over onze leergang Medisch Leiderschap die in Oktober weer start.