Finding your Why: richting geven aan grote vragen

Als we in zomertijd opladen, komt er ook weer tijd voor nadenken over de wat grotere vragen. Ben ik op de goede weg? Wat vind ik leuk? Doe ik wat ik wil en wat bij me past?

Simon Sinek heeft daar lang geleden al de ‘Golden Circle’ voor ontworpen. ‘How great leaders inspire action’

Daarin gaf hij aan, dat we veelal sturen op WAT we doen, en veel minder vaak op WAAROM we het doen. De impact van het duidelijk weten waarom je dingen wilt doen is, dat het dan veel makkelijker is om te bedenken wat en hoe je dat gaat doen. En met meer voldoening!

Wij delen hier onze WHY voor Lemniscaap. Deze 'why' beïnvloedt steeds onze keuzes. Als we de ‘wat ‘ of de ‘hoe’ even niet meer weten of het er niet over eens kunnen worden, grijpen we terug op onze ‘why’. Vaak wordt de wat of hoe dan makkelijker duidelijk.

Artsen zijn vaak doeners. Dat is wat iedereen ook van hen verwacht. In al dat doen helpt het om je te verbinden met je drijfveren. Dat geeft richting. En dat zorgt ervoor, dat je meer gedreven blijft, bewustere keuzes kan maken en meer werkplezier hebt. Ook in samenwerking is het belangrijk om gezamenlijk je ‘why’ te definiëren. Zodat je daar ook op terug kunt vallen, wanneer je de ‘wat’ even niet meer weet.

Hoe ontdek jij jouw ‘WHY’? Hier onder enkele vragen:

  • Wat drijft jou als arts?
  • Waar geloof je in?
  • Welke waarden geven richting aan je ‘Why’?
  • Wat is er voor jou écht belangrijk?
  • Wat maakt dat je hier werkt?
  • Wat maakt dit team/deze vakgroep/deze HOED uniek?
  • Waar ben je trots op, als je over je werk nadenkt?
  • Als je enthousiast over je werk vertelt, waar heb je het dan over?


Neem eens de tijd om over dit soort vragen na te denken en met elkaar te praten. Een gesprek hierover werkt meestal heel verhelderend, verbindend en is inspirerend. Het vraagt soms ook moed om je eigen ‘Why’ uit te dragen en erbij te blijven. Uiteindelijk geeft het veel positieve energie en een heldere richting omdat je bewuste en gedreven keuzes maakt.

Weten wat je drijft geeft richting. Onmisbaar voor jouw leiderschap.

Wil je meer weten? Kijk dan naar onze eendaagse nascholing ‘Vind jouw ‘Why’.