Kiezen is groeien!

Schaamte maakte dat Eelke in het begin van het coachingstraject zachtjes sprak. Alsof ze bang was dat iemand haar zou horen.
Ze is 2e jaars AIOS neurologie. Ze had haar semi-arts stage gedaan op de afdeling neurologie en dat ging zo goed, dat ze was gevraagd te solliciteren voor een AIOS plek. Ze had wel getwijfeld, eigenlijk wilde ze patholoog worden. Ze had dat nooit uitgesproken, omdat ze al vroeg in haar studie had begrepen dat mensen dat raar vonden. Als dokter wilde je toch mensen beter maken en een patholoog heeft bijna nooit echt met mensen te maken. Ze had wel wat onderzoek gedaan, hersenonderzoek bij Alzheimer patiënten. Dat vond ze echt heel interessant. Ze kon zichzelf helemaal verliezen achter een microscoop.
En nu zit ze dus voor haar gevoel in de verkeerde opleiding.

Ze schaamt zich, zoveel mensen die graag in haar schoenen zouden staan om neuroloog te worden. En hoe komt ze in opleiding tot patholoog, ze zien haar aankomen; iemand die geen goede keus kan maken.
Eelke heeft eigenlijk zelf weinig last van haar keuze, maar is vooral bezig met wat de omgeving ervan zal zeggen. Ook haar ouders spelen een belangrijke rol hierin. Haar vader is neuroloog en is heel trots op haar dat zij in zijn voetsporen is getreden. Ook dat weerhoudt haar van stoppen en een nieuw pad inslaan.

Belemmerende overtuigingen.

Wat Eelke hierin in de weg zit zijn haar belemmerende overtuigingen. Overtuigingen zijn gedachten die iemand heeft ontwikkeld gedurende zijn/ haar leven om zich te kunnen handhaven in bepaalde situaties. Deze gedachten zijn zo sterk dat ze voor iemand als waarheid aanvoelen. Daarmee bepalen ze onbewust keuzes en kunnen in de weg gaan zitten.

Logische niveaus van Bateson. 

Bateson heeft een methode ontwikkeld (zie figuur) om d.m.v. logische niveaus situaties en gedrag te onderzoeken. Iedereen leeft tegelijkertijd op 6 niveaus (bewust en onbewust). Alle niveaus werken samen en ondersteunen elkaar. Bateson noemt zingeving het hoogste niveau en de omgeving het laagste niveau. Lagere niveaus kunnen hogere beïnvloeden, hogere niveaus beïnvloeden sowieso de lagere, zowel bekrachtigend als beperkend. Hoe hoger het niveau waarop je verandering aanbrengt, hoe krachtiger en duurzamer het effect zal zijn. Wanneer de logische niveaus met elkaar in overeenstemming zijn, krijg je congruent gedrag. Onderzoek heeft aangetoond, dat dat een belangrijke factor is in hoe bevlogen je je voelt. Bovendien heb je vanuit congruentie een grotere impact.

Je kan elk onderwerp gebruiken en bij de verschillende niveaus stilstaan. Je start bij gedrag en loopt bewust door alle lagen totdat je bij zingeving bent.

  • Wat weet ik hierover?
  • Wat vind ik hier moeilijk?
  • Wat zou ik eigenlijk willen?


Eelke hielp het deze niveaus te doorlopen om helder te krijgen wat de impact en bron van deze overtuigingen zijn. En dat lopen is letterlijk! Het helpt om bovenop een A4 te staan waar het niveau opgeschreven is. Bij Eelke bleek dat een deel van haar identiteit bepaald werd door wat haar omgeving van haar wilde of over haar dacht. In de coaching zijn we aan de slag gegaan met het versterken van haar zelfbeeld/ identiteitsgevoel. Dit maakte dat zij meer helpende overtuigingen kon ontwikkelen en van daaruit haar boodschap steviger kan overbrengen naar een ander.
Zij heeft inmiddels aangegeven bij haar ouders en haar opleider dat ze gaat stoppen met de opleiding Neurologie.