Lemniscaap Bubbels april 2018

WELKOM!

We inspireren jullie weer graag met deze bubbels. Wij, Moniek en Angelique, sturen jullie deze nieuwsbrief omdat we denken dat jullie de gezondheidszorg een warm hart toedragen. Lemniscaap is een samenvoeging van lemniscaat en aesculaap: we staan voor het creëren van oneindige mogelijkheden in een gezondheidszorg die continu in beweging is. Dit doen we door samen te leren, te groeien en te verbinden. Voor dit moment richten we onze trainingen en conference calls nog alleen op dokters. Mocht je dokters kennen die dit ook zouden willen lezen, stuur de bubbels dan graag door! En arts-bestuurders vinden het vast ook interessant!

We zouden het leuk vinden als jullie onze bedrijfs facebook pagina willen liken en/of onze twitter willen volgen. Klik op de icoontjes onderaan! We willen graag beweging creëren en dat gebeurt ook via social media. 

Hoe creëert Lemniscaap beweging?

Onze besloten leeromgeving bevalt goed. Er kunnen discussies ontstaan binnen de huidige leergang groep en ook in de alumni groep. Op die manier bieden we de gelegenheid om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. 

Voor de VNVA schreven we weer een blog in de serie Medisch Leiderschap. Dit keer: ‘Verrijk de zorg door jezelf te zijn, een pleidooi voor heelheid op de werkvloer’.

Onze nieuwe ‘Bezinning vanuit Medisch Leiderschap’ gaat je een oase van rust en reflectie bieden. Je kan pas echt in Medisch Leiderschap stappen als je de tijd neemt voor bezinning en zo af en toe stilstaat bij wat je drijft. Mooi om op diverse plekken die groeiende behoefte aan bezinning voor artsen ook tegen te komen.  Zie bijvoorbeeld recente artikelen in Medisch Contact. 

Onze volgende conference call willen we meer opzetten als een Socratische dialoog De socratische methode is een klassieke methode om een onderzoek gesprek ( dialoog) op gang te brengen. Blinde vlekken en vaste denkgewoonten worden opgespoord. Er ontstaan nieuwe perspectieven op eigen en gemeenschappelijke denkbeelden. Met als focus: hoe breng ik mijn Medisch Leiderschap in de praktijk? En  wat kan ik daar voor steun in krijgen? Geef je op voor 27 mei. Je hoeft niet eerder trainingen bij ons gevolgd te hebben om mee te doen. Deze conference calls zijn voor alle artsen toegankelijk. 

Het deed ons goed te horen, dat de leergang die afgelopen februari is afgerond nu zelf met elkaar regelmatig een conference calls gaande houdt. Het is een mooie manier om al het geleerde in de praktijk te blijven brengen en door elkaar geïnspireerd te worden omdat je hoort, dat er steeds nog maar stappen in Medisch Leiderschap gezet worden door iedereen. 

De Warffum cursus in Eernewoude op 22 maart en 12 april waar we een deel over Medisch leiderschap mochten verzorgen gaf positieve reacties van de 48 + 50 aanwezige huisartsen, waarvan er sommigen in het begin best sceptisch waren. Dat gesprek vinden wij natuurlijk juist heel leuk om te voeren! 

We blijven gevraagd worden voor maatwerk opdrachten, wat laat zien, dat deelnemers geraakt en geënthousiasmeerd zijn door het werk wat we eerder met ze deden. Werken met besturen, visiewerk met een maatschap of een praktijk, inhoudelijke sparringsessies: er is van alles mogelijk!

Trainingen Medisch Leiderschap


BeZINnINg vanuit Medisch Leiderschap- tweedaagse

7 en 8 juni 2018 

Locatie: Kloosterhotel ZIN in Vught.

Accreditatie: is  aangevraagd.


Conference call 27 mei 2018

27 mei 2018 20-21 u

Socratische dialoog over Medisch leiderschap. Toegankelijk voor alle artsen. Gratis. 

Via Zoom conference. Geef je op!


Leergang Medisch Leiderschap AIOS UMCU

9 februari-30 april 2018

Lokatie: UMCU


Alumni dag leergang Medisch Leiderschap voor alle alumni

14 maart 2019!!

Locatie: Kaap Doorn

Accreditatie: wordt aangevraagd


Samenwerken vanuit Medisch Leiderschap

18 oktober 2018

Lokatie: Kaap Doorn

Accreditatie: is aangevraagd.


Leergang Medisch Leiderschap

7 november 2018 - 15 februari 2019 

Locatie: Kaap Doorn

Accreditatie: 36 puntenDe ideale gezondheidszorg…


Prof. dr. Pim Teunissen benoemt in Medisch Contact van 14 februari dat in de opleiding aandacht nodig is voor 3 niveaus van ontwikkelen; 1) Kennis en vaardigheden 2) Communiceren en samenwerken 3) Ontwikkelen in het goed omgaan met patiënten. Medisch Leiderschap speelt zich voornamelijk af op niveau 2 en 3. Het Platform Medisch Leiderschap (PML) heeft hiervoor competenties ontwikkeld.

In onze ervaring is echter een diepere laag in persoonlijk leiderschap en in verbinding met anderen noodzakelijk om Medisch Leiderschap bewust invulling te geven. Alleen op deze wijze kunnen we de competenties van leiderschap gericht inzetten en kunnen we expliciet kiezen waar we onze invloed willen uitoefenen. Dit wordt ook onderschreven in nieuwe visies  en onderzoek op gebied van leiderschap.

In de literatuur worden diverse definities benoemd van Medisch Leiderschap. Wij gebruiken in ons werk als uitgangspunt: ’Medisch Leiderschap vraagt een proactieve houding, waarin alle artsen hun hele persoon, kennis en vaardigheden inzetten. Daarmee nemen zij verantwoordelijkheid voor zichzelf, de kwaliteit van zorg voor patiënt, organisatie en maatschappij op een manier die bij ieder van hen past.’ Ook om deze definitie waar te maken is er een diepere laag nodig.

Wij hebben een model ontwikkeld om handvatten te geven aan die diepere laag onder de competenties. Het model bevat negen fundamenten die vanuit de bezielende basis van arts-zijn richting geven aan Medisch Leiderschap. De arts staat centraal waarbij zelfzorg een eerste voorwaarde is om goed te kunnen functioneren. De fundamenten zijn als losse bouwstenen van belang en in gezamenlijkheid creëren ze synergie. Elke arts geeft eigen invulling aan ieder fundament. 

Ben je nieuwsgierig naar jouw huidige basis in medisch leiderschap? Vul hier jouw model in. 


Wat zijn jouw gedachten over verbinding in de gezondheidszorg?


We gaan daar graag met je over in gesprek. Via e-mail, Facebook of Twitter bijvoorbeeld.

Moniek de Boer en Angelique van Dam