Lemniscaap Bubbels maart 2019

Welkom

We inspireren jullie weer graag met deze bubbels. Wij, Moniek en Angelique, sturen jullie deze nieuwsbrief omdat we denken dat jullie de gezondheidszorg een warm hart toedragen. Lemniscaap gelooft dat Medisch Leiderschap leidt tot een betere gezondheidszorg en meer werkvreugde. Mocht je artsen kennen die dit ook zouden willen lezen, stuur de bubbels dan graag door! En arts-bestuurders vinden het vast ook interessant! 

Graag komen we met je in gesprek over onze statement: Medisch Leiderschap  gebeurt wanneer iedere arts, vanuit verlangen voor de zorg, bewust kiest om op eigen wijze zijn/haar hele persoon in te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, de kwaliteit van zorg, de organisatie en de maatschappij. Dat begint met zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling. Door verantwoordelijkheid te nemen houd je invloed en kan je op een goede manier je stem laten horen.

Hoe creëert Lemniscaap beweging?

Zoals jullie wellicht hebben gemerkt hebben wij De Kleine Consultant (DKC) in de arm genomen, een non-profit organisatie waarin studenten, begeleid door een consultant van een gerenommeerde Consultancy, ervaring opdoen in consultancy. Zij hebben ons project gekozen omdat ze graag mee willen helpen aan het positief veranderen van de zorg. Zij begeleiden ons in het zichtbaarder worden, aangezien we alle artsen willen bereiken.

Het proces is ontzettend mooi en we leren er heel veel van. Zij maakten een prachtig overzicht van de beoordelingen van onze nascholing. We zijn dankbaar dat al onze deelnemers zo enthousiast zijn over onze nascholing. Ook blijkt uit verder onderzoek van DKC dat de praktische toepasbaarheid heel hoog gewaardeerd wordt. En daar doen we het voor: dat artsen meteen de volgende dag de zorg kunnen beïnvloeden op een manier die hen past. • Zij hebben ook diverse artsen geïnterviewd over ‘Medisch Leiderschap’ en de impact daarvan op de zorg. Wij zullen jullie hierover in de volgende nieuwsbrief meer vertellen.
 • Op onze website vind je een nieuwe rubriek: ‘De diversiteit in impact van onze alumni: dat is Medisch Leiderschap’.  In De Dokter stond bijvoorbeeld een artikel van huisarts Nienke Kessels: over hoe zij de weefseldonatie in de eerste lijn een boost heeft gegeven. Of een revalidatiearts die haar afdeling aanspoort om ‘groener te gaan werken’.  Mochten jullie ook iets dergelijks te vertellen hebben, dan horen wij dat graag. Dit is heel inspirerend voor anderen om te lezen. 
 • In december waren wij aanwezig op het MMV congres, waar wij 3 goedbezochte workshops hebben gegeven: Met Medisch Leiderschap (net)werken aan je opleiding
 • In februari zijn we gestart met de 6e editie van de leergang Medisch Leiderschap. Wij zijn iedere keer weer blij verrast door het enthousiasme van een nieuwe groep. Eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat iedereen ook even aan onze werkwijze moet wennen. In plaats van rustig aan de koffie mag je bij ons meteen uit de startblokken vanaf het eerste begin.De leergang bestaat voor een groot deel uit ervarend leren en dat onderscheidt ons van andere nascholing.
 • De 2e editie van de leergang voor A(N)IOS is ook gestart op 15 maart. Mooie enthousiaste groep!
 • Op 29 maart is de jaarlijkse Alumnidag. Mooi dat we op deze manier de alumni kunnen ondersteunen in het levendig houden en verdiepen van hun Medisch Leiderschap. Opnieuw geaccrediteerd met 6 punten (ABAN).
 • 9 april zijn we uitgenodigd om het Discipline Overstijgend Onderwijs te verzorgen van het Vie Curi ziekenhuis in Venlo. Dit zal gaan over de praktische toepasbaarheid van Medisch Leiderschap. Wil je weten wat wij voor jullie AIOS kunnen betekenen, neem dan contact met ons op.
 • Maatwerkprojecten: Mooi om het verschil te kunnen maken voor een HOED of een vakgroep die vastloopt in de samenwerking. Gemiddeld een 9 voor de workshops is geen uitzondering. "De begeleiding van de workshop was heel prettig. Goede analyse van de problemen binnen de maatschap, goede vertaling van gevoelens en vooral werd een veilige omgeving gecreëerd." Neem contact met ons op, als je ons zou willen inhuren. Werken met besturen, visiewerk met een maatschap of een praktijk, inhoudelijke sparringsessies, heidagen: er is van alles mogelijk!
 • Onze individuele coaching geeft veel artsen een mooie ondersteuning in hun (persoonlijk) leiderschap. Wij bieden coaching aan als onderdeel van onze leergangen en ook als losse individuele trajecten.
 • Blog: Medisch leiderschap begint bij zelf mondig te zijn
 • Blog: Nieuw management in de zorg.

Nascholingen bij Lemniscaap

Conference call 
16 april 2019  20-21 u
Hoe geven we Medisch leiderschap een plaats in onze dagelijkse praktijk?
Via Zoom conference
https://lemniscaap.com/nascholing/conference-call/

Leergang Medisch Leiderschap
Eerstvolgende start; 11 september 2019
Locatie: Kaap Doorn
Accreditatie: 36 punten
https://lemniscaap.com/nascholing/leergang-medisch-leiderschap

Tijd voor Bezinning- tweedaagse
Eerstvolgende 23 mei en 14 november 2019, volgende 14 en 15 november 2019
Locatie: Kloosterhotel ZIN in Vught.
Accreditatie: 10 punten
https://lemniscaap.com/nascholing/tijd-voor-bezinning

Leergang Medisch Leiderschap voor AIOS, haal het beste uit jezelf!
Eerstvolgende start: 2 oktober 2019
Locatie: Kaap Doorn
https://lemniscaap.com/nascholing/leergang-medisch-leiderschap-voor-aios

Alumnidag 2019.
29 maart 2019
Locatie: Kaap Doorn
Open voor eerdere deelnemers aan onze leergangen en nascholingen Samenwerken en Bezinning.
Accreditatie: 6 punten.
https://lemniscaap.com/nascholing/alumni-medisch-leiderschap

Samenwerken vanuit Medisch Leiderschap
4 april 2019 of 1 november 2019
Locatie: Kaap Doorn
Accreditatie: 6 punten
https://lemniscaap.com/nascholing/samenwerken-begint-bij-jezelf

Onze ideale gezondheidszorg...

Als artsen zijn we vaak 'doeners'. Dit wordt ook van ons verwacht. Simon Sinek heeft enkele jaren geleden een theorie ontwikkeld die hij de 'Golden Circle' heeft genoemd. Vaak focussen we vooral op wat we doen en zijn we een beetje vergeten waarom we het doen. Het kennen van je drijfveren (een stukje zingeving in je dagelijks bestaan) geeft echter richting aan wat je doet. Als je van hieruit kan werken blijf je meer gedreven, maak je bewustere keuzes, heb je meer werkplezier en heb je minder risico op een burn-out. Beter je why kennen creëert dus een betere zorg. Zinvol om eens over te hebben: in je maatschap, je HOED of ieder ander samenwerkingsverband. 

 • Why: Wat drijft je als samenwerkingsverband, waar geloof je in? Welke waarden geven richting aan je Why?
 • How: Waar zit je uniek kracht als samenwerkingsverband? Welke waarden geven richting aan hoe je dat samen doet? 
 • De ‘Why’ en de ‘How’ geven vervolgens richting aan je ‘What’. 
 • What: Welke zorg ga je leveren, of juist welke niet? Welke taken binnen en buiten de directe patiëntenzorg ga je doen, of juiste welke niet? 

Als voorbeeld onze Golden Circle. Lees hier het gehele artikel wat ook op Linkedin te lezen is.
Wat zijn jouw gedachten over Medisch Leiderschap?


We gaan daar graag met je over in gesprek. Via e-mail, Facebook of Twitter bijvoorbeeld.

Moniek de Boer en Angelique van Dam

Feedback over de site? Geef ons feedback!