Lemniscaap Bubbels Oktober

Welkom

We inspireren jullie weer graag met deze bubbels. Wij, Moniek en Angelique, sturen jullie deze nieuwsbrief omdat we denken dat jullie de gezondheidszorg een warm hart toedragen. Lemniscaap gelooft dat Medisch Leiderschap leidt tot een betere gezondheidszorg en meer werkvreugde. Mocht je artsen kennen die dit ook zouden willen lezen, stuur de bubbels dan graag door! En arts-bestuurders vinden het vast ook interessant!

In de nabije toekomst zullen wij deze nieuwsbrief naar jullie sturen in de vorm van een online tijdschrift. Wij zijn heel nieuwsgierig naar wat jullie bezighoudt in Medisch Leiderschap. We geven jullie  ruimte om bijdragen te leveren in het tijdschrift; anekdotes, meningen, iets wat je raakt, iets over jouw eigen drijfveren en/ of ervaringen.  We willen graag meer mensen aan het woord laten over dit onderwerp om elkaar te inspireren en de impact van Medisch Leiderschap te laten groeien. Stuur je inbreng naar info@lemniscaap.com. 

Hoe creëert Lemniscaap beweging?

In elke organisatie is het nodig af en toe samen af te stemmen, te verbinden en op een dieper niveau je samenwerking te bestendigen. ‘Practice as we preach’! Onze ‘heidagen’ waren dit keer in Zeeland.  We hebben samen het manifestatiewiel doorgelopen van Alan Seale. Dit heeft ons enorm veel ideeën opgeleverd. Zo hebben we voor 2019 al onze nascholingen vastgelegd. We sturen jullie binnenkort alle data op. Let op! We hebben de datum van de alumnidag veranderd. Deze zal nu zijn op vrijdag 29 maart 2019

Voor de VNVA schreven we weer een  Medisch Leiderschap blog. Dit keer over de impact van je focus: focus je op drama of focus je op verlangen? Dit geeft richting aan jouw Medisch Leiderschap.

Onze nieuwe opzet voor onze Conference Call voor artsen (gratis!) in de vorm van een Socratische dialoog is weer goed bevallen. Leuk als één van de deelnemers de volgende dag mailt: Dank voor de mooie avond. 
Heel inspirerend om op deze wijze met elkaar van gedachten te wisselen en van elkaar te leren. Ook op 6 november ben je weer van harte welkom! Hoe breng ik mijn Medisch Leiderschap in de praktijk? Hoe ziet dat eruit?
Geef je op tot 5 november. Lees verder 

Via onze maatwerk opdrachten hebben we weer mooie dingen mogen doen. Verpleeghuiszorg staat in heel Nederland onder druk, vanwege een tekort aan specialisten ouderengeneeskunde. Dit zorgt voor veel onrust in sommige vakgroepen. Meestal staan vakgroepen niet meer open voor begeleiding als de werkdruk te hoog is. Juist dan is het echt nodig, geen vooropgesteld plan te hebben, maar in 2 wekelijkse bijeenkomsten de begeleiding aan te passen naar wat nodig is; individueel en voor de groep.  

Werken met besturen, visiewerk met een maatschap of een praktijk, inhoudelijke sparringsessies, heidagen: er is van alles mogelijk! We willen benadrukken dat we ook individuele coaching doen en al veel artsen succesvol begeleid hebben in (persoonlijk) leiderschap.

Nascholingen bij Lemniscaap

Conference call 
6 november 2018 20-21 u
Hoe geven we Medisch leiderschap een plaats in onze dagelijkse praktijk?
Via Zoom conference
https://lemniscaap.com/nascholing/conference-call/open-conference-call-november-2018

Leergang Medisch Leiderschap
7 november 2018 - 15 februari 2019
Volgende start 2019: 12 februari 2019
Locatie: Kaap Doorn
Accreditatie: 36 punten
https://lemniscaap.com/trainingen/meerdaagse-trainingen/leergang-medisch-leiderschap-november-2018

BeZINnINg vanuit Medisch Leiderschap- tweedaagse
21 + 22 november 2018
Start volgende tweedaagse: 23 mei en 14 november 2019
Locatie: Kloosterhotel ZIN in Vught.
Accreditatie: 10 punten
https://lemniscaap.com/trainingen/tweedaagse-trainingen/bezinning-vanuit-medisch-leiderschap-nov-2018

Leergang Medisch Leiderschap voor AIOS
23 november 2018 - 17 januari 2019
Start volgende leergangen: 15 maart en 2 oktober 2019
Lokatie: Kaap Doorn
https://lemniscaap.com/trainingen/meerdaagse-trainingen/leergang-medisch-leiderschap-voor-aios

Alumnidag 2019.
29 maart 2019
Locatie: Kaap Doorn
Open voor eerdere deelnemers aan onze leergangen en nascholingen Samenwerken en Bezinning.
Accreditatie: wordt aangevraagd. Voorheen: 6 punten.
https://lemniscaap.com/nascholing/alumni-medisch-leiderschap/alumnidag-lemniscaap

Samenwerken vanuit Medisch Leiderschap
4 april 2019 of 1 november 2019
Lokatie: Kaap Doorn
Accreditatie: 6 punten
https://lemniscaap.com/nascholing/samenwerken-vanuit-medisch-leiderschap/samenwerken-begint-bij-jezelf

Onze ideale gezondheidszorg...

De ideale gezondheidszorg is ook een duurzame zorg: dit betekent ‘geschikt om lang te bestaan’ en 'waarbij grondstoffen niet worden uitgeput'. Wij creëren een duurzame gezondheidszorg wanneer zorgprofessionals voldoende energie en enthousiasme behouden om hun werk te doen vanuit betrokkenheid met oog voor het grotere geheel. Vanuit Medisch Leiderschap neemt ieder daar zelf de verantwoordelijkheid voor.

In een artikel in het Parool betogen 2 collega’s: "Jaarlijks vertrekken meer dan 80.000 werknemers uit de zorgsector......Wij werken in de zorg en zien weinig collega's die geld als drijfveer hebben. Als zorgverleners zorgen we doorgaans beter voor anderen dan voor onszelf. Wat we écht nodig hebben om plezier in het werk te houden, wordt onvoldoende uitgesproken."


Een duurzame zorg betekent ook dat je als zorgprofessional met enthousiasme kan werken! 

Wat geeft jou plezier in je werk? Wat is er voor jou belangrijk? En hoe geef je hier een stem aan? Hoe neem je daar verantwoordelijkheid voor?

ps: als je het artikel nog wilt lezen:   https://s.parool.nl/t-a4605311/


Wat zijn jouw gedachten over Medisch Leiderschap?


We gaan daar graag met je over in gesprek. Via e-mail, Facebook of Twitter bijvoorbeeld.

Moniek de Boer en Angelique van Dam