Nieuwsbrief November 2017

Welkom

We inspireren jullie weer graag met deze bubbels. Als experts in Medisch Leiderschap, sturen wij, Moniek en Angelique, jullie deze nieuwsbrief omdat we denken dat jullie de gezondheidszorg een warm hart toedragen. Onze trainingen en conference calls richten zich op dokters. Mocht je dokters kennen die dit ook zouden willen lezen, stuur de bubbels dan graag door! Ook voor arts-bestuurders is dit interessant.

Wat gebeurt er bij Lemniscaap?


Er is weer heel wat gebeurd in de afgelopen periode. Er komt steeds meer beweging. We zijn blij te merken dat steeds meer mensen zien dat Medisch Leiderschap voor iedereen is en trots omdat wij een radertje in dat wiel zijn. We zullen een greep doen uit wat er allemaal gaande is.


Diverse stukken in de geschreven pers:

 • In De Dokter, nr. 7 in oktober staat een driepersoons interview met iemand die onze leergang heeft gevolgd en met ons: ‘Medisch leiderschap: een leidersrol past iedereen’.
 • In De Dokter, nr. 6 werd onder het kopje ‘Op bezoek bij’ een stukje geschreven over de workshop Deep Democracy die wij gaven voor vijftig huisarts-bestuurders van de LHV.
 • En in de nieuwsbrief van de VNVA staat weer een blog van onze hand over ‘Dienend leiderschap’. De VNVA heeft Medisch Leiderschap tot vast onderdeel op hun site gemaakt!

 • Bovendien stond er in Medisch Contact van 2 november 2017 een artikel waarin een andere deelnemer van de leergang aan het woord was: ‘Huisarts is voortjakkeren beu’.
 • Het 'dokters in debat’ initiatief is gestart door één van onze alumni.
 • Tatatatataaa! Wij hebben input geleverd voor de Compendium scheurkalender 2018. Neem hier een kijkje! Kun je het meteen bestellen! Leuk kerstkado...
 • We zijn op 15 en 16 november weer gestart met een nieuwe leergang Medisch leiderschap. Het blijft bijzonder om weer zo’n intensief traject te starten. De volgende start in maart 2018. Meer info en inschrijven.
 • We hebben een workshop gegeven op het LOVAH congres ‘Medisch Leiderschap’ op 24 november; Medisch Leiderschap in de dagelijks praktijkvoering.
 • In 2018 staan ook al workshops gepland: tijdens de Huisartsenbeurs van de LHV op 7 april 2018 en twee workshops
  ‘Medisch Leiderschap in Balans’ tijdens een van de Warffum cursussen.
 • Save the date! Op 30 januari 2018 staat weer de volgende conference call gepland van 20.00 uur tot 21.00 uur.


Trainingen Medisch Leiderschap

 • Op 24 en 25 januari 2018: R/ Samenwerken vanuit Medisch Leiderschap.
  Locatie: Kaap Doorn, te Doorn. Accreditatie: 12 punten (ABAN).
  Voor het volgen van de verdiepingsmodule is het niet noodzakelijk om de leergang te hebben gevolgd. Voor degenen die de leergang al hebben gevolgd zullen veel nieuwe zaken aan bod komen en verdieping van wat eerder werd aangedragen. We hebben een prachtig, intensief programma met weer veel (speels) ervaren en daardoor leren. Ieder zal naar huis gaan met een gepersonaliseerd recept voor samen-werken. Dit zal erin resulteren dat je efficiëntere samenwerking kunt creëren met meer flow. Kijk hier naar het programma.
  Als je je opgeeft met je team, huisartsengroep of ander verband, kunnen we een groepskorting geven. Geef je hier op.
 • Op 7 en 8 juni 2018 geven we een nieuwe tweedaagse: BeZINnINg.
  Locatie: Kloosterhotel ZIN in Vught. Accreditatie: wordt aangevraagd.
  Bezinning, bezieling, zingeving en inspiratie zijn wezenlijk onderdeel van Medisch Leiderschap. In deze tweedaagse is er vooral ruimte om stil te staan bij jezelf en op te laden. Er worden veel handvatten aangereikt voor reflectie en bezinning in individuele oefeningen. In tweetallen en in de hele groep werken we aan bezieling en inspiratie. Tijd om stil te staan bij zingeving, bij waarden, bij visie en bij dat wat je echt bezielt als arts. Als je actief op de hoogte gehouden wilt worden over deze training kun je ons dit per e-mail laten weten. Je kunt ons ook bellen (Moniek 06-51345184 of 06-24705672 Angelique)

De ideale Gezondheidszorg

Samenwerken is een wezenlijk onderdeel van ons werk als arts. En dat is niet altijd makkelijk. Want er zit toch vaak iets in de
weg, ondanks dat we allemaal onze best doen. Acceptatie is het sleutelwoord. Acceptatie dat we verschillend zijn en verschillende behoeftes hebben. Vanuit acceptatie van elkaars verschillen is het makkelijker om toch ook gezamenlijke grond te vinden. Met het grotere geheel in gedachten. In welke situatie kan jij dit toepassen?


“Once the realization is accepted that even between the closest human beings

infinite distances continue to exist,

A wonderful living side by side can grow up.

If they succeed in loving the distance between them

which makes it possible for each to see the other whole against the sky”

Rainer Maria Rilke