Opladen en herijken vanuit chaos

Wanneer ben je eerder vanuit zo een onrustige periode op vakantie gegaan?
En dit keer gaat het niet alleen over je eigen onrust, je ‘to do’ lijstjes die weggewerkt moeten worden. Dit keer gaat het over iets wat groter is dan jijzelf. Een klein, maar heftig virus is nog steeds bezig de wereld op zijn kop te zetten. Het heeft impact op iedereen. Op jouw privéleven en op jouw professionele leven. We zijn onderweg naar het ‘nieuwe normaal’. Die uitspraak doet vermoeden dat er een normaal was en dat we nu een nieuwe vorm van normaal gaan uitvinden. Alsof we daarmee het weer kaderen, het controleerbaar maken.

Eén van de mooie dingen die dit kleine virus met zich meebrengt - alles heeft meerdere perspectieven- is dat het veel dialogen op gang brengt:

  • Over de invloed van lifestyle op gezondheid.
  • Over de hoeveelheid onzinnige zorg.
  • Over autonomie van artsen en samenwerken.
  • Over de menselijke maat in de zorg.
  • Over financiering van de zorg

Hoe mooi zou het zijn deze dialogen breed te voeren, met voldoende tijd, om echt te zien, te horen en te voelen wat er van daaruit kan ontstaan. Juist helemaal niet te snel naar een ‘nieuw normaal’. Vanuit chaos ontstaan soms de mooiste dingen, als je, na de eerste ‘damage control’, de chaos kan laten en het niet te snel gaat fixen. Als je het bezinksel van de chaos langzaam kan laten zakken.

“Een modderige rivier wordt pas helder als je stopt met roeren”

En hoe is dat voor jou?
Welke rol je ook had op het hoogtepunt van de pandemie in Nederland, of je in de ‘frontlinie’ stond, of juist het veel rustiger had. Of misschien behoor je tot de groep die het nu veel drukker krijgt, zoals revalidatieartsen. Of ben je verpleeghuisarts en voer je gesprekken over hoe een pandemie als dit, beter, menselijker, aangepakt kan worden.

Wat is voor jou de modder in je rivier?
Dit is dus het moment voor jou om te herijken. Je vakantie is bedoeld om uit te rusten en op te laden. En ook om afstand te nemen van de chaos en jouw eigen modder de kans te geven te gaan zakken. En herijken. Wat betekenen bovenstaande dialogen voor jou? Hoe sta jij erin Welke wijsheid haal jij uit de chaos? Hoe zie je jouw plaats in de zorg van de nabije toekomst?

De volgende vragen kunnen je hierin ondersteunen:

  • Waar krijg ik energie van? Wat heeft mij geraakt in de chaos?
  • Wat is mijn intentie als arts, wat zijn mijn drijfveren?
  • Wat vraagt dat van mij, hoe moet ik mijzelf laten zien?
  • Wat is er dan mogelijk?

Deze vragen geven richting aan jouw leiderschap. Leiderschap wat de zorg juist nú van iedere arts vraagt!

We wensen je een mooie -innerlijke-  reis!

pm: afbeelding: Krea d'IngeN, chaos