De zomerperiode is voor veel artsen een tijd van uitrusten, patiëntenzorg loslaten, boeken lezen, tijd met geliefden doorbrengen, of juist alleen zijn. Over water of land staren en je afvragen hoe je na de zomer je vak gaat uitoefenen, of je wel of niet in het MSB bestuur zal gaan, of dat je eindelijk praktijkhouder gaat worden.

Deze pagina ondersteunt je hierin met input vanuit Medisch Leiderschap:

  • Blogs met tips over Medisch Leiderschap
  • Leestips voor in je (rol)koffer of rugzak, of in je laptoptas
  • Inspirerende en hilarische filmpjes
  • Een geleide meditatie over life purpose
  • En de mogelijkheid om in te schrijven voor de leergangen.


Ben je ook zo toe aan vakantie?

Een dokter in een OK pak met een witte jas erover mediterend aan het strand.
Gezien de kleding waarschijnlijk een chirurg, anesthesist, SEH arts of intensivist. Op dit moment is deze arts nog hard aan het werk. En jij waarschijnlijk ook.
Nog een paar weken, dan begint de zomervakantie. Voor die tijd moet echter de voorbereiding voor de visitatie afgerond zijn, dat artikel opgestuurd worden en het dienstrooster vraagt extra aandacht vanwege uitval van een collega. Je hebt het gevoel een beetje op je tandvlees te lopen. Hoe kan het toch dat de pre-vakantie periode altijd zo druk voelt, terwijl je je altijd voorneemt het een volgende keer anders te doen?

Herken je je in één van de volgende zinnen:

  • “Nog 6 diensten en 4 vergaderingen, dan heb ik eindelijk vakantie”
  • “Ik loop echt achter mijzelf aan, over 4 weken gelukkig vakantie”

lees hier verder"Leadership is not about men in suits. It is a way of life for those who know who they are and are willing to be their best to create the life they want to live". 
Kathleen Schafer


Andere landen bezoeken.


In de vakantie gaan artsen vaak op reis.Verre reizen, vreemde landen. Als een echte toerist zijn we nieuwsgierig, hebben we een open blik en een open hart. Verwonderd kijken we naar dit land, waar het zo anders is dan thuis. We bevragen de inwoners van het land hoe het is om daar te wonen. We bevragen hen naar hun gewoontes. Gewoon, omdat we nieuwsgierig zijn.
Als we terug zijn na de vakantie raken we vaak deze onbevangenheid weer kwijt. We schieten weer terug in onze aannames, in ons onbegrip over een andere afdeling of vakgroep."Hoe kunnen ze dat nu zo doen?!?"
Eerder schreven wij een blog over een oefening die je met een groep kan doen. Die oefening heet: Landen bezoeken... Lees het hier.


Leestips voor in de vakantie

'Nooit meer te druk' van Tony Crabbe is geen timemanagementboek, maar een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes. Het biedt oplossingen om meer controle over je leven te krijgen,
Alhoewel het een soort 'chicklit' layout heeft is de tekst genderneutraal.
In de leergang wordt het vaak geleend en teruggegeven met de mededeling: "ik heb het gekocht". Artsen vinden het boek zeer nuttig.


Dit boek laat zien hoe het beroep van arts razendsnel is veranderd en tegen welke obstakels de moderne dokter aanloopt.

Maar waar draait het nu werkelijk om?  Wat is er gebeurd, wat vinden we ervan en is dit wat we willen?

In Wat is er met de dokter gebeurd? geven ruim dertig auteurs vanuit verschillende invalshoeken hun ervaringen met en bespiegelingen op de zorg. Het is een uitnodiging met elkaar in gesprek te gaan over deze wezenlijke vragen.
Op basis van de inzichten uit zijn spraakmakende wereldbestseller De kracht van het Nu geeft Eckhart Tolle in 'Een nieuwe aarde' de blauwdruk voor een nieuwe op spirituele waarden gebaseerde samenleving, waarin we werkelijk geluk zullen kennen.
Dit boek is zeker niet zweverig. Waar het gaat om bewust-zijn en ego-overstijging is de inhoud van dit boek zeer toepasselijk in Medisch Leiderschap. Het geeft een boost aan je persoonlijk leiderschap en je snapt veel meer van worstelingen van collega's.

Voor na de zomervakantie...

Medisch Leiderschap past iedereen. Je vult het individueel in vanuit jouw eigen waarden en sterktes. Jouw persoonlijke verlangen voor en visie op de zorg is je leidraad. Wil je jezelf meer ontwikkelen op het gebied van Medisch Leiderschap, schrijf je hieronder in voor de nascholing. 

Bij Lemniscaap geven we nascholing in Medisch Leiderschap volgens moderne trainingstechnieken. Dit betekent dat je een transformatie doormaakt, in plaats van enkel vergaren van kennis of het aanleren van een ‘trucje’. De nascholing bevat  veel actieve werkvormen, zoals in moderne transformatietraining gebruikelijk is. Dit betekent ervaringsleren, waarbij ook andere bronnen van intelligentie worden benut, zoals intuïtie en creativiteit. Onze nascholing wordt gegeven door Moniek de Boer (gynaecoloog) en Angelique van Dam (huisarts np), beiden zeer ervaren coaches en trainers in Medisch Leiderschap.

Leergang Medisch Leiderschap (huisartsen/ specialisten)

A(N)IOS haal het beste uit jezelf! (leergang Medisch Leiderschap A(N)IOS)

Startdatum: 11 september 2019
Tijdsinvestering: 6 dagen verdeeld over 4 maanden, 3x individuele coaching van 1 uur en 3 conference calls van 1 uur
Accreditatiepunten: 36
Locatie: Conferentiecentrum Kaap Doorn, Doorn
Kosten: €3500 (voor kortingen zie inschrijving)

Meer informatie en aanmelden


Startdatum: 2 oktober 2019
Tijdsinvestering: 3 dagen verdeeld over 3 maanden, 2x individuele coaching van 1 uur en 2 conference calls van 1 uur
Locatie: Conferentiecentrum Kaap Doorn, Doorn
Kosten: €1450 (voor kortingen zie inschrijving)


Meer informatie en aanmelden
"People with high levels of personal mastery...cannot afford to choose between reason and intuition, or head and heart, any more than they would choose to walk on one leg or see with one eye."
Peter Senge


Ter inspiratie.
Een geleide meditatie over life purpose. Filmpjes over energiemanagement en Glamping. Veel plezier!Test jouw medisch leiderschap

Feedback over de site? Geef ons feedback!